Üks ilus lugu

Soovin jagada lihtsalt ühte ilusat lugu, mis mind väga puudutab.

Minu poole pöörduvad sageli lapsevanemad, kes on osalenud paljudel koolitustel ja lugenud erinevaid raamatuid, kuidas lapsega paremini suhelda, aga ometi ei jaksa nad alati seda teha, sest on ise nii kurnatud ja väsinud. Ja siis saab võimust inimeses jälle süütunne ja abitus. Kuid need on loomulikud tunded, mida tunnevad meist peaaegu enamus. Ehk peaksime julgema nendest lihtsalt rohkem rääkida?

Tänu meie teadlikusele iseenda tunnetest, kasvavad tulevikus ka meie lastest emotsionaalselt intelligentsemad ja vaimselt tervemad täiskasvanud.

Tähtis pole olla täiuslik, vaid olla inimlik ja anda enda lastele edasi teadmiseid, mis aitavad neil maailma paremini mõista, aitavad ebaõnnestumistega leppida ja mõista ka seda, et kõik me oleme inimesed, kes armastavad, hoolivad, kuid samas ka eksivad. Või nii nagu ütleb minu lemmik vanasõna….Oleme kõik selle aja ja selle koha külastajad. Me oleme lihtsalt läbisõidul. Meie eesmärk siin on jälgida, õppida, kasvada, areneda ning armastada ning siis naaseda koju.

Lugu ise on aga järgmine:

Päev enne lapse sündi küsis laps Jumalalt: “Miks ma lähen sellesse maailma? Mida ma pean seal tegema? “Jumal vastas: “Laps, ma kingin Sulle ingli, kes on alati su kõrval. Tema seletab Sulle kõike.”- “Aga kuidas ma temast aru saan, ma ei oska ju tema keelt?”päris laps. “Ingel õpetab Sulle oma keelt. Ta hoiab ja kaitseb Sind kõikide hädade eest,” vastas Jumal. “Aga millal ma Sinu juurde tagasi pean tulema?” usutas laps edasi. “Ära muretse, Sinu ingel räägib Sulle kõik,” vastas Jumal. “Mis minu ingli nimi on?” tahtis laps teada. Jumal vastas: “Pole tähtis, tal on palju nimesid, aga Sina kutsu teda emaks.”

Kallid isad samuti pole vähem tähtsam roll ka teil. Uuringud on näidanud, et beebi võib isasse kiinduda kiindumussuhte kujunemise kõige kriitilisemal perioodil sama palju kui emasse. Lisaks tänu kaasatud vanemlusele areneb lastel suurem enesekindlus, seltskondlikkus, eneseregulatsiooni oskused, keeleline areng, kannatlikkus ja võime stressirohketes olukordades hakkama saada. Uuringud kinnitavad ka seda, et piiride seadmine ja impulsside kontrollimine arenevad lastel isadega koos tegutsedes rohkem kui emadega.